Abychom vám zajistili lepší uživatelské prostředí, používáme na našich stránkách soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním. Více informací o cookies | Pravidla ochrany osobních údajů

MONČA... 10 rad k dokonalejšímu ručnímu psaní

Zveřejněno Monika Pestrová 24/04/2018 ? Komentářů PROJECT LIFE,
MONČA... 10 rad k dokonalejšímu ručnímu psaní

Když přijde ve scrap projektech na psaní rukou, obvykle uslyšíte hlášky jako “vždy škrábu jako kocour” nebo “vždyť to po sobě ani nepřečtu”  nebo dokonce “moje písmo se mi vůbec nelíbí”. Pokud jde o klasické “rychlé” psaní, tak pak mohou být tyto výroky pravdivé, ale ve scrapbookingu si na psaní textů a journalingů můžete udělat čas a pokud se budete řídit několika základními pravidly (nebo řekněme spíše obecnými dobrými radami) a věnujete pár minutek denně procvičování, tak věřte, že budete mít z vlastního psaní na svých projektech radost. Tak jdeme na to!


 

1. Základní pomůcky

 

Ve scrapbookingu to opravdu není o tom, že čapnete první propisku, která vám padne pod ruku a vrhnete se na psaní. Stejně jako dbáme na to, abychom používali papíry archivální kvality, je dobré vybírat si také kvalitní journalingové pero a jiné psací náčiní. V zásadě vám asi bude stačit černá barva, ale ve specializovaných prodejnách seženete i další barvy (obvykle se vám bude hodit třeba modrá, hnědá nebo šedivá).

Dalšími velikými pomocníky jsou obyčejná tužka, kvalitní guma (taková, která skutečně gumuje a jen tužku nerozmaže) a nějaký “šmírák”, kam si budete moci své záměry zkoušet. Než dostanete úhledné písmo "do ruky", pomozte si linkovaným, kostičkovaným nebo tečkovaným papírem. Ty vám zajistí, že vaše písmo bude pravidelné a vy hlavně budete cítit větší jistotu než na prázdném bílém papíře.

 

2. Inspirujte se

 

Nekonečnou studnicí vaší inspirace bude zcela jistě Pinterest (kdo jste o něj ještě nezavadil, tak se určitě mrkněte) a vůbec různé články na internetu, které se vám podaří najít. A samozřejmě můžete zkusit hledat také na YouTube, ale myslím, že na takové to základní a jednoduché psaní, které vám chci dnes ukázat, vám bohatě postačí foto návody a inspirace.Já mám na Pinterestu založenou přímo nástěnku, kterou jsem si nazvala "Writing and calligraphy" a tam si ukládám vše, co souvisí s ručním psaním. Ať již s jednoduššími styly nebo pak třeba přímo s kaligrafickým písmem, resp. s moderní kaligrafií.

Takže rozhodně doporučuji, abyste si takovou nástěnku také založili. Uvidíte, že inspirace najdete spoustu ... až vám budou oči přecházet. Ze začátku si ukládejte písma jednodušší. Taková, o kterých si myslíte, že je v pohodě rukou zvládnete napsat. Takže hledejte, zkoušejte si jednotlivá písma, která vás zaujmou napsat a uvidíte, že se vám vytříbí pár hezkých stylů psaní.

 

3. Udělejte si tahák

 

Já jsem si, na základě inspirace na Pinterestu, vytvořila na pevnější čtvrtku o formátu A4 - takový "tahák", kam jsem si rukou vypsala písma, která jsem zvládla a která vůbec nebyla těžká (abych nemusela pokaždé při tvoření koukat na Pinterest). Samozřejmě tomuto předcházela fáze, kdy jsem si na linkované papíry zkoušela různá písma a na tomto taháčku mám už jen ta, která se mi osvědčila a která se mi líbila nejvíce. Kromě písmenek si vyzkoušejte také psaní číslic, protože ty se vám mohou také hodit.

 

4. Zpátky do školy

 

Ne, nebojte se ... nebudu vás nutit chodit na doživotní kaligrafické vzdělávání, ale tímto bodem vám chci připomenout, že krasopis jsme se učili již od 1. třídy základní školy a rozhodně vám doporučuji si tento klasický krasopis zopakovat. Budete překvapeni, jak se dá s textem napsaným základní psací abecedou kouzlit. Nejen, že text pak působí krásně čistě a sám o sobě i umělecky, protože každá dospělá osoba, která píše klasickým psacím písmem, do něho vkládá své vlastní a osobité prvky a tak každé psací písmo vlastně vypadá odlišně a originálně. Nejsme roboti, abychom dělali vše naprosto stejně.

Zdroj: Pinterest

 

Pomocí základního psacího písma se můžete naučit styl nazývaný "falešná kaligrafie " (angl. Faux Calligraphy). V zásadě to znamená, že v místech, kde dané písmenko píšeme tahem dolů, tuto linku jakoby zdvojíme a pak vybarvíme. U tohoto typu písma totiž nepotřebujete štětcový fix (který je pro moderní kaligrafii používán), ale stačí vám fix s tenkým hrotem.

Zdroj: Pinterest

 

Skvělým způsobem, jak své projekty ozvláštnit je napsat nápis většími psacími písmeny nejprve obyčejnou tužkou, pak jej na správných místech šídlem propíchnout a takto předepsaný nápis vyšít vyšívací bavlnkou. A přesně to jsem udělala při přípravě mé další PL stránky (kterou vám někdy ukážu).

 

5. Tiskací písmo 100x jinak

 

Když jsme se prokousali psacím písmem, na řadu přichází písmo tiskací, které se může pro mnohé zdát trochu lehčí a lépe uchopitelné. A dle mého názoru si s ním člověk může mnohem více vyhrát a popustit uzdu své fantazii. Zde se vracíme k tomu mému taháku, který jsem si připravila (a věřím, že vy si také něco podobného vytvoříte). Vězte, že základem mnoha druhů písma je klasické bezpatkové tiskací písmo a s ním si pak můžete vyhrát dle libosti. Můžete jej psát menší, větší, hubenější nebo naopak širší a písmenka pak zdobit podle potřeby. Asi nemá smysl vám tady jednotlivé typy písmenek popisovat, ale můžete se detailně podívat na to, co jsem si vytáhla do toho svého "taháku". Základní styl je zdvojování nožiček u písma, a to pak můžete celé vyplnit, vybarvit, vyšrafovat, vytečkovat prostě cokoliv se vám zlíbí.

Velká sranda je zdobení písma. Mě se třeba moc líbilo dělat z písmenek větvičky s lístečkama nebo imitovat dřevo.

Skvěle vám pro účely psaní v různých projektech poslouží také malá tiskací písmenka. I s nimi se dá kouzilit různými způsoby.

Samozřejmě nezapomínejte na čísla a třeba i různé speciální znaky - třeba "hashtag" (#) nebo "ampersand" (&). Ty se vám při tvoření různých nápisů také mohou hodit. Já jsem si pro svou další stránku připravila dvě kartičky, kde jsem využila ručního psaní.

 

6. Míchejte a kombinujte

 

Na Pinterestu najdete nepřeberné množství ukázek, jak se dá mixováním různých druhů písma vytvořit nádherné a unikátní kartičky s hesly nebo příslovými. Většinou se jedná o kombinaci tiskacího písma, kaligrafického písma a nějakých drobných malůvek. Počítejte s tím, že jeden takový nápis vám může zabrat několik hodin či celý večer. Začínejte s něčím jednoduchým, stačí jen pár slov. Vycházejte ze svého rukopisu, který jedinečný, a hrajte si s vaším písmem. Uvidíte, že vás to bude bavit.

 

7. Rámečky a ohraničení

Vaše kreativita nemusí končit u písma. Ve spoustě případech vás jistě zaujmou nápisy v bannerech, rámečkách nebo v boxíkách. A opět toho najdete plný Pinterest. Různými ohraničeními si pak můžete ozdobit svůj diář, fitness deníček nebo si na každý týden vytvořit rodinné menu.

 

8. Barvám se hranice nekladou

 

Když vás přestane bavit černá barva, sáhněte po jiných, veselých barvičkách. V nabídkách různých výtvarných obchodů a e-shopů najdete spoustu kvalitních a krásných barevných popisovačů. Ale do začátků vám postačí třeba tenké barevné popisovače Stabilo z papírnictví - ty já osobně mám moc ráda. Nabízejí je v mnoha barvách a to i v takových méně obvyklých, jako je okrová, cihlová, světle šedá apod. Jsou sice trochu dražší, ale když si jednou za čas koupíte jednu nebo dvě barvy, tak vám budou postupně přibývat. A pokud máte rádi akvarelovou techniku, můžete písmo třeba vybarvit pomocí této techniky. A stačí vám akvarelové pastelky, které určitě doma máte. Krásně vypadají také různé ombré efekty, kdy si prolínají dvě nebo tři barvy.

 

9. 3D písmena

 

Tak to je další level! Jakmile vás omrzí "ploché" psaní, můžete se vrhnout na 3D písmo. To je takové písmo, kterému dodáte prostorový efekt přímo prostorovým kreslením nebo stínováním. Tak to jen takový tip pro vás :-)

 

10. Procvičujte a zdokonalujte se

 

Nečekejte, že z vás hned budou mistři v "krasopísmu" nebo nějací přeborníci v krasonápisech. Ano, někomu to jde lépe, někdo musí více trénovat. Všechno chce čas, hodně procvičování a hlavně trpělivost. Postahujte si různé cvičné stránky s písmem a pište, pište, pište ... Pokud se však chcete o umění kaligrafie či krasopsaní dovědět více, rozhodně vám doporučuji zúčastnit se nějakého kaligrafického kurzu nebo si pořídit knihu "Kreativní písmo, jak na to", která je moc krásná a určitě se tam dozvíte mnoho užitečných informací.

 

Tak to je za mě dnes vše. Omlouvám se, že je článek "trochu" delší, ale myslím, že písmo je teď IN a že stojí za to se o něm zmínit a dát vám nějaké tipy.

 

A pochlubte se nám se svými "taháky" v naší Paper Garden Club skupině na Facebooku.