Abychom vám zajistili lepší uživatelské prostředí, používáme na našich stránkách soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním. Více informací o cookies | Pravidla ochrany osobních údajů

SCRAPENCYKLOPEDIE... 16. díl: Jak se šije papír

Zveřejněno Paper Garden 31/03/2021 ? Komentářů SCRAP-ENCYKLOPEDIE,
SCRAPENCYKLOPEDIE... 16. díl: Jak se šije papír

Mnoho z vás papír vyšívá. Zkoušeli jste už ale vytáhnout šicí stroj a projet papír na něm? Není to tak náročné, jak se to na první pohled může zdát. V dnešním 15. dílu naší Scrapencyklopedie si posvítíme na to, jak šít papír na šicím stroji a nepřijít přitom o prsty, papír a zdravý rozum. 


 

Šití papíru slouží především jako ozdoba a také může zpevnit namáhané části. Využijete ho na všechny druhy projektů. Dobře vypadá na přáníčkách, visačkách, layoutech i v Project Life.Můžete si sešít sešítky do Traveller´s notebooků, minialba nebo jím ozdobit alba,která tvoříte od základu. Hlavně u alb bude šití sloužit ke zpevnění a uchyceníozdob.

 

 

JAK NASTAVIT ŠICÍ STROJ?

 

Nejčastěji budete šít rovným stehem, případně ještě cik cak stehem. Rovný steh jepravidelný, decentní a čistý. Cik cak steh je výraznější, hůře se šije,nevypadá tak uhlazeně a slouží spíš jako dekorace. Když šijete papír, délka ašířka stehu by neměla být příliš malá, abyste si papír zbytečně neproděravěli aneměli místo hezké ozdoby díru. 

 

U rovného stehu sina šicím stroji nastavuji délku stehu na 2-4. Menší délka je už moc malá anejvětší délka, tedy dlouhé stehy, zase nevypadají dobře. U cik cak stehu dávámdélku 2-3 a šířku také 2-3. Širší steh opět už není to pravé ořechové. Hornínapětí nitě je 3-5 a přítlak patky 2. Jehlu používám univerzální a nitěsyntetické polyesterové.

 

A co papíry?Nejlepší jsou samozřejmě ty scrapbookové s vyšší gramáží. Klasická kancelářskáosmdesátka se trhá. 

 

TIP: Pro nácvik vám ale naprosto postačí. Přeložte si ji na dvakrát a sešívejte. Nacvičíte si tak šití rovného stehu.

 

A kolik vrstev lze prošít? Já jsem zatím bez problémůprošívala tři. Na více vrstev už bych použila tvrdší jehlu (např. jehlu nariflovinu).

 

JAK SPRÁVNĚ ŠÍT?

 

Podle toho, co chcete na stránce vytvořit, si nastavíte stroj a budete šít. Důležité ale je, že pokudsešíváte více vrstev (třeba ozdobu a papír), předem si je slepte, aby se při šití nerozjely. Ukážu vám hned několik způsobů, jak si své projekty můžete ozdobit.

 

TIP: Jednotlivé vrstvy slepujte tekutým lepidlem, nejlépe glossy accents. Když budete lepit oboustrannou páskou, bude se vám velmi špatně šít, protože páska lepí pořád a nalepí se vám na jehlu. Proto používejte lepidlo, které po zaschnutí už nelepí.

 

1. Chaos versus rovný steh

Nejjednodušší ze všeho je nekontrolovaně šít různě po stránce. Je to fakt sranda! Můžete sepořádně vyřádit, střídat barvy nití a typy stehů. Prostě šitý chaos. Nebo naopak zvolíteuhlazený, pravidelný, čistý, rovný steh. Pokud tvoříte layout, můžete si „ušít“ i linky na journaling.

2. Rámování versus obšití

Dobře poslouží šitík orámování stránky, přáníčka nebo ozdoby. Hezky vypadá ipřišitá visačka či obšitý nápis.

 

Nemusíte šít jen nazáklady projektu, můžete si obšít i ozdobu. Tady jsem se snažila obšít kruhovou ozdobu z naší české kolekce Jsme rodina a udělat z ní balonek. Trochu mi to ujelo, ale nevadí mi to. Je to takové rozpustile dětské.

3. Využijte i zbytky nití

Na dozdobenívypadají dobře i zbytky nití ze šití. Buď můžete jeden konec nechat plandatnebo naaranžovat odstřižky nití.

4. Šití bez niti

A ještě jedenozdobný prvek zvládnete na šicím stroji - šití bez niti. Stačí vyndat nitě apapír projet na stroji pouze jehlou. Vznikne vám tak pěkný pravidelný děrovanýprvek.

 

 

JAK ZAČISTIT NIT?

 

A je ušito… no netak docela. Ještě by se to mohlo vypárat. Jak nitě správně fixovat? Pokudšijete „chaos“ tak můžete začátek i konec šití klasicky zapošít tak,jak jste zvyklí s látkou. Pokud ale máte v plánu čisté pěkné šití, tak se na tomusí jinak. Tady je postup:

 

1. Šijete bez zapošívání a na začátku i na konci šití si nechtedostatečně dlouhé nitě, asi tak 5 cm. 

2. Vezměte si k ruce nejlépe obyčejnou jehlunebo špendlík a otočte si projekt na zadní stranu. 

3. Teď vytáhněte horní nit zpohledové strany projektu na zadní nepohledovou stranu, a to tak, že pomocíjehly/špendlíku vytáhněte nit z oka. 

4. Oba volné konce nitě pevně zavažte na dvaaž tři uzlíky, aby se šití z pohledové strany nerozvolňovalo. 

5. Nejlépe ještěpřelepte izolepou, washi páskou nebo třeba jen lepidlem naneseným na kousekpapíru.

A protože tohle se lépe ukazuje než popisuje, pusťte si krátký videonávod, ve kterém vám vše ukážu.

 

 

VIDEONÁVOD:

 

 

 

CO DĚLAT KDYŽ... ?

 

Může se ale také stát,že vám šití ujede a ušijete to šejdrem nebo mimo linku. Pokud je to vícestehů, tak je na  zvážení, zda začnete znova, nebo jestli změníte konceptna šitý chaos.

 

Pokud vám ujede jen jeden steh a včas si toho všimnete, ještě není nic ztraceno. Jednoduše nit vypářete a ušijete linku znovu asprávně. Jenže vám asi v papíře zbyla dírka po vpichu jehlou, že jo? Nevadí, ito se dá napravit. 

 

Otočte projekt na nepohledovou stranu a opatrně jehlou nebošpendlíkem okraje dírky zamačkejte. Pak se vraťte na pohledovou stranu auhlaďte tupým předmětem, třeba taková knihařská kost je na to dobrá. Anebodírku jednoduše zakamuflujte nějakou ozdobou :)

 

A co když se vám toze zadní strany zašmodrchá a nejde vám to prošít? Koukněte se, jaký povrchsešíváte. Je možné, že prošíváte nějakou kluzkou ozdobu, po které patka klouže.Co s tím? Zkuste to místo bez pomoci pedálu ručně protočit kolečkem stroje, pěkně pomalu, steh po stehu. A pakzase dupněte na pedál.

 

A je to. Pokud vám to nejde, nezoufejte. Chce to trochu cviku. Apamatujte, na scrapbookingu je krásné to, že se chyba se dá vždy schovat jinouozdobou nebo vyzdvihnout jako záměr ;-)

Tak co, spíchnete sitaky něco?

Podobné články
SCRAPENCYKLOPEDIE - 5. DÍL: Kouzlení s razítky aneb jedno razítko pětkrát jinak

SCRAPENCYKLOPEDIE - 5. DÍL: Kouzlení s razítky aneb jedno razítko pětkrát jinak

Petra Víšková 18/08/2019
Samozřejmě že různé nápisy, tvary a obrázky se dají vytisknout z počítače. Ale to by prostě nebylo to pravé hand made papírové tvoření. Razítka – to j...
Pokračovat ve čtení ...