Abychom vám zajistili lepší uživatelské prostředí, používáme na našich stránkách soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním. Více informací o cookies | Pravidla ochrany osobních údajů

HOST V PAPER GARDEN... Jája Stará: Nebojme se mixed media

Zveřejněno Paper Garden 21/10/2019 ? Komentářů SCRAPBOOKING,HOST PAPER GARDEN,
HOST V PAPER GARDEN... Jája Stará: Nebojme se mixed media

Zdravím všechny tvořivé duše, zrovna jsem ladila poslední detaily stránky do zářijové soutěže, když mi pípnul telefon. To mi Dianka poslala nabídku, která se neodmítá. Totiž napsat článek pro Paper Garden jako host. Její přání byly mixed media (kombinované techniky). Ráda její přání splním. Pojďme se tedy spolu ponořit do světa papíru, barev, gessa a jiných nezbytností.


 

Už máte představu, jak bude výsledný projekt vypadat? Tak se jí hned zbavte! Pravdou je, že výsledek NIKDY nebude vypadat tak jako ve vaší hlavě. A tak to má být. Mixed media jsou proces. Tvůrčí. Upatlaný a zábavný. Jdeme na to.

 

No ale čím teď začneme, když jsme se zbavili naší krásné představy? Čímkoliv. Dovolte si pro jednou tvořit jen tak, pro radost. Máte oblíbenou fotku, kterou chcete zpracovat? Nebo třeba náladu tvořit v podzimních barvách? Nebo jste četli citát, který si chcete pamatovat? Jakákoliv drobnost vás může inspirovat a udat směr vašemu projektu. Já tak trochu zkombinuji vše výše zmíněné.

 

Mám podzimní fotku dcery, která přesně zapadá do mé nálady. A našla jsem velmi pěkný citát: „Autumn shows us how beautiful it is to let things go“ (podzim nám ukazuje, jak krásné je nechat věci jít). Čeština je nádherný jazyk, jen pro scrapbook občas nepraktický. Angličtinu tak na svých projektech používám převážně z praktického hlediska, spoustu razítek, raznic na písmenka a fontů mám bez diakritiky a nebaví mě dodělávat háčky a čárky.

 

Tak, teď si nanosíme na hromádku vše, co bychom mohli použít. Nejspíš nepoužijeme všechno. Stoprocentně vytáhneme další spoustu věcí. Prvotní hromádka nám bude sloužit jako odrazový můstek. Tak trochu jako inspirační nástěnka. Máte?

 

Já jsem si připravila

 

bílou čtvrtku

lístečkovou čtvrtku od StudioTekturek

čtvrtku SweaterWeather od Studio Forty

motýlky od 13@rts

vystřihané lístečky od různých značek (Galeria Papieru, Piatek 13, 13@rts, Lemoncraft)

vytisknuté obrázky dýní

chipboardy od 13@rts a FamilyPortraits

pigmentové prášky Brusho

tyčinky Gelatos

akvarelové pastely od Koh-i-nooru

nitě

 

Nejprve si stránku natřeme gessem, a přes šablonu naneseme strukturovací pastu. Po zaschnutí nasypeme pigmentové prášky, přidáme vodu a sledujeme kouzlo. Stránku sušíme, znovu přidáváme barvy, znovu sušíme. Pamatujete, jak jsem psala, že něco přidáme? Tak teď je ten moment.

 

Pokud se nám nelíbí barevné ladění, trochu tomu pomůžeme pomocí Distress Oxide, tak jako já. Naopak Gelatos a pastely jsem nepoužila vůbec. Vy použijte to, co máte doma, co vás baví, co máte rádi.

Takhle nějak to vypadalo, když jsem se vyřádila. Jen mi v průběhu natekly barvy i tam, kde jsem je nechtěla mít. Okraje jsem tedy ještě tupovala bílou akrylovou barvou, následně zase přidala trochu barvy a cákanců. Tuhle fázi bohužel nemám vyfocenou, byla jsem celá zmatlaná a tak zabraná do procesu, že jsem na to úplně zapomněla. Tento krok bych popsala tak, že si se stránkou hrajeme tak dlouho, dokud nejsme spokojeni.

Teď nastává chvíle, kdy si připravíme doplňky a ozdůbky. Já pomocí Distess Oxide narazítkovala lístečky na bílou čtvrtku a vystřihla. Všechny (i ty vystřižené) jsem pak pomocí prstů vytvarovala, aby získaly objem a tvar. Chipboardové větvičky (13@rts) jsem naembosovala třpytkatým práškem.

Na inspirační hromádce jste si mohli všimnout kartičky s nápisem. Tato je vlastní výroby – vybrala jsem vhodný font, pozadí, upravila velikost dlepotřeby a vytiskla – ale perfektně poslouží kartičky na Project Life, které mívají super nápisy. Případně si je můžete sami napsat, nápis nalepit…

Pod fotku a kartičku navrstvíme různé papíry (některé jsou utržené, jiné ustřižené nebo odrbané), přidáme nitě, lístečky a chipboardy.

Trochu se musíme smířit s tím, že si část pozadí (někdy většinu) zakryjeme, ale bez toho by to nebylo ono. Různé vrstvy na pozadí projektu dodávají hloubku a zajímavost. Hrajeme si s kompozicí a umístěním ozdob. Když jsme spokojení, všechno nalepíme. Já na fotky a papíry používám většinou oboustrannou pásku, na lístečky tekuté lepidlo nebo tavnou pistoli.

Úplně nakonec přidáme flitry, v mém případě oranžové. Poházíme je po stránce a přilepíme. Je dobré stránku zvednout a opatrně zatřást, zjistíme, jestli bylo vše přilepené, případně dolepíme. Stránku můžeme znovu pocákat barvou. Já cákala bronzovými Perfect Pearls rozmíchanými ve vodě. Pozor, zakrýt fotku!

Já fotku sice zakryla, ale ne dobře. Vidíte ty kapičky na ní? Tady se mi schovaly v listí, ale představte si, že vám nějaká skvrna přistane na hlavě!

 

Tak, jak jste na tom? Já mám hotovo. Tady je výsledek.

Děkuji Diance za příležitost. Doufám, že jsem někoho inspirovala a věřím, že už se kombinovaných technik nebudete bát.

 

 

Vaše Jája S.

 

 

PS: Článek jsem připravovala ještě před zadáním říjnové soutěže, ale všimli jste si, že splňuje podmínky? Stránku tedy můžete brát jako inspirační. A kdo ještě na výzvě nezačal pracovat, tak šup, šup! Ještě je sice čas, ale barvy musí chvíli schnout ;)

Podobné články
Monča... VIDEOPROHLÍDKA: Trochu opožděné svatební album

Monča... VIDEOPROHLÍDKA: Trochu opožděné svatební album

Monika Pestrová 31/05/2020
Krásný den! Tentokrát jsem si pro vás připravila něco trochu jiného než můj pravidelný Project Life či Planner stránky. Již dlouho jsem si slibovala, ...
Pokračovat ve čtení ...