Abychom vám zajistili lepší uživatelské prostředí, používáme na našich stránkách soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním. Více informací o cookies | Pravidla ochrany osobních údajů

JÁJA STARÁ... Ombré inspirace

Zveřejněno Paper Garden 17/06/2020 ? Komentářů SCRAPBOOKING,HOST PAPER GARDEN,
JÁJA STARÁ... Ombré inspirace

Ahoj, zdravím všechny tvořivé duše. Už máte hotový projekt do červnové ombré soutěže? Ještě ne, protože nepřišel ten pravý nápad? Výborně, mám pro vás spoustu inspirace. Připravte si čaj nebo kávu, pohodlně se usaďte a pojďme se společně ponořit do světa barev, papíru a ombré přechodů.


 

JEDNOBAREVNÝ PŘECHOD A RAZÍTKOVÁNÍ

 

Na začátek jsem si připravila klasickou ukázku ombré přechodu - postupný jednobarevný přechod. Na pruh čtvrtky jsem nanášela akrylovou barvu, kterou jsem v průběhu ředila bílou, aby se barva postupně zesvětlila. A aby byla stránka trochu zajímavější, roztrhla jsem pruh zhruba v polovině po delší straně (aby obě části měly ombré efekt) a přiložila je k sobě rovnou stranou.

Druhým způsobem, kterým lze snadno docílit ombré přechodu, je razítkování. Můžete razítkovat rovnou na stránku. Já razítkovala na bílou čtvrtku a následně jsem květy vystřihla. U této techniky lze použít několik způsobů. 

 

Kdo má, může použít přímo ombré razítkovací polštářek (v tomto případě bude každý narazítkovaný motiv ombré), můžete také použít několik barev inkoustu a razítkovat od nejtmavšího po nejsvětlejší (a to buď každý otisk jinou barvou, nebo barvy míchat přímo na razítku), případně lze použít pouze jednu barvu inkoustu (tuto variantu jsem zvolila já). 

 

A jak na postupný přechod pouze s jednou barvou inkoustu? Inu, je potřeba vyzkoušet, se kterým inkoustem se vám bude dobře pracovat (nejvhodnější budou dye inkousty). Pro nejtmavší otisk naneseme dostatek inkoustu a uděláme otisk. Na světlejší barvu už nepřidáme inkoust a uděláme tzv. otisk druhé generace. Na střední tóny jsem nanesla inkoustu jen trochu a razítko trochu stříkla vodou. Tuto techniku velmi doporučuji, pomůže vám poznat, co který inkoust dělá, jak reaguje a jakých všech odstínů lze dosáhnout pouze s jednou barvou.

 

Stránku jsem pak dokončila velmi jednoduše, fotka dcery, nápis a pár vystřižených kytiček. To aby byl ombré efekt hlavní hvězdou (hned po dceři, samozřejmě).

 

Tím dnes rozhodně nekončíme. Pokud jste si svůj nápoj už vypili, je nejvyšší čas si doplnit, nějakou dobu si spolu ještě pobudeme. A když už tam budete, popadněte pro jistotu i nějakou sváču... ;-)

 

Jistě vám neuniklo, že se blíží se konec školního roku. A i když bylo to letošní druhé pololetí úplně jiné, znamená to u nás doma to samé, jako každý jiný rok. Že se vyrábí děkovná přáníčka. A protože jich je potřeba vždy hodně, využila jsem toho a připravila si pro vás ukázku dalších technik, kterými lze dosáhnout ombré efektu. Všechny jsou vážně jednoduché, slibuji. A pro všechny platí, že ombré přechody mohou být jak jednobarevné, tak vícebarevné (přechod z barvy do barvy). Já téměř všechna přáníčka vytvořila s pomocí dvou barev inkoustů (Izink Dye v barvách Rosée a Cassis).

 

 

OBDOBÍ VZDORU

 

Ne, nebudu mluvit o výchově dětí, ale o jedné velice jednoduché a efektní technice. Vzdorující horké embosování. Určitě už této technice někdo český název vymyslel, ale já zůstanu vzdorovat. Na bílou čtvrtku narazítkujeme embosovacím inkoustem nějaký motiv (velice dobře vypadá pozaďové razítko, ale lze razítkovat i několik samostatných). Posypeme bílým (nebo průhledným) embosovacím práškem a zapečeme. Po zchladnutí (opravdu je potřeba nechat zchladnout, jinak si otisk rozplácnete, vím o tom své) nanášíme houbičkou inkoust, ze začátku buďte velkorysí, postupně množství inkoustu naneseného na papír zmenšujte. Když jsme s přechodem spokojení, stačí už jen otřít naembosovaná místa, aby na nich nezůstal žádný inkoust, a je hotovo.

 

INKOUSTY A ŠABLONA

 

V tomto případě lze s použitím stejných pomůcek (tedy inkoustů a šablony) dosáhnout různých efektů. První z nich je opravdu jednoduchý, umístíme šablonu na papír a naneseme inkousty tak, aby nám vytvořily barevný přechod. Jednodušší už to být nemůže, že?

Druhý způsob je jen o maličko složitější (ale vážně jen o fousek). Nejprve si vytvoříme pomocí inkoustů barevný přechod přes celou stránku (doporučuji nenanášet moc silně, aby vynikl druhý krok), následně umístíme šablonu a inkousty naneseme znovu (tady maličko víc přitlačíme). Druhou vrstvu můžeme nanést buď ve stejném, nebo opačném pořadí (toto vynikne obzvlášť u dvoubarevných přechodů), v obou případech vznikne velmi zajímavý efekt.

 

STRUKTUROVACÍ PASTA

 

Šablony ještě chvilku nebudeme uklízet. Vytáhneme si k nim i strukturovací pastu. Nebo pasty, pokud máte barevné. Budete mít práci ještě jednodušší. Kdo má pouze bílou, přidá barvu (inkoust, pigmentový prášek, akrylky...). Barevné pasty si připravíme jen maličko, naneseme na jednu část šablony, trochu pasty si necháme, přidáme bílou a znovu naneseme. Takto pokračujeme do požadovaného odstínu. V případě barevné pasty naneseme na každý konec šablony jednu barvu a uprostřed promícháme. To také nebylo nijak složité, že ne? Místo bílé pasty se dají použít i různé průhledné gely (do nich se dají přidat i třpytky, písek...).

 

EMBOSSOVACÍ KAPSA

 

Horké embosování máme za sebou, teď se vrhneme na to suché (embosování, ne víno… to si dejte až pak, až dotočíte klikou, ať si neskřípnete prsty do strojku!). Připravíme si embosovací kapsu a odstupňované barevné papíry (případně si pomocí inkoustů vytvoříme vlastní). Nařežeme si obdélníky podle potřeby, umístíme do embosovací kapsy a vytvoříme strukturu pomocí strojku.

 

RAZNICE A VYŘEZÁVACÍ ŠABLONY

 

Opět použijeme odstupňované barevné papíry (nebo naše vlastní inkoustové). Ukážu vám dva způsoby, v obou lze použít raznice nebo vyřezávací šablony. Na první variantu se nám budou hodit ty okrajové. Postupně si zkrášlíme okraje jednotlivých barev a skládáme na sebe. Já vršek udělala širší a bílý a natiskla na něj nápis.

Na druhou variantu použijeme drobnější tvary. Ty si vysekneme (nebo vyřežeme) a rozmístíme odstupňovaně podle barvy do řádků (lze samozřejmě i diagonálně).

 

VYŠÍVÁNÍ

 

Poslední technikou je vyšívání. Potřebujeme pouze barevné bavlnky, jehlu a papír. Já zvolila jednoduché vyšívání metodou "semtam", vy se můžete vyřádit křížkovou nebo jakoukoliv jinou technikou. A malý tip na závěr - bílá bavlnka se dá obarvit na požadované odstíny.

 

A to je vše, přátelé. Kdo dočetl až sem, zaslouží metál (a to jsem zdaleka nepokryla všechny techniky). Tak co, použijete některou z těchto technik nebo vymyslíte ještě nějakou další? Své soutěžní projekty můžete zasílat do konce června - zadání najdete zde

 

A pokud jsem někoho inspirovala k nějaké další tvorbě, budu ráda, když se pochlubíte na FB v Paper Garden Clubu nebo na Instagramu s #papergarden_cz nebo #tvorimezpapiru.

 

Vaše Jája S.

 

 

POUŽITÝ MATERIÁL:

 

razítka

šablona - Under the stars – Night Flowers

šablona – Rose fields – Flowers 2

šablona – Rose fields – Little Roses

šablona - mozaika

strukturovací pasty

okvětní lístky

vyřezávací šablony

Podobné články
SOUTĚŽ... Červen 2020

SOUTĚŽ... Červen 2020

Paper Garden 01/06/2020
Podle počtu zaslaných soutěžních příspěvků je vidět, že tvoření na zadanou barevnou paletku vás baví! Proto si i v červnu budeme hrát s barvičkami. Ov...
Pokračovat ve čtení ...