Abychom vám zajistili lepší uživatelské prostředí, používáme na našich stránkách soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním. Více informací o cookies | Pravidla ochrany osobních údajů

MONČA...Adventní album, které jen tak někdo nemá - 1. část

Zveřejněno Monika Pestrová 29/11/2022 ? Komentářů SCRAPBOOKING,
MONČA...Adventní album, které jen tak někdo nemá - 1. část

Moc vás všechny zdravím! Ani jsme se nenadáli a je tu advent. A já jsem (jako každý rok) na poslední chvíli plašila a přemýšlela, do jakého alba budu dokumentovat vzpomínky na ten náš advent. Jakmile se v obchůdku poprvé objevila kolekce THE MAGIC OF CHRISTMAS od Moda Scrap věděla jsem, že z ní budu dělat své "December Daily" album, ale pořád jsem neměla jasno, jak album pojmu.


 

Nakonec jsem prolezla Pinterest a vykouklo na mne video od Bei Válint, která loni tvořila album s acetátovým hřbetem. To mě úplně nadchlo a jelikož i v kolekci The Magic Christmas byly hned dvě acetátové fólie, řekla jsem si, že to zkusím. A protože je to opravdu rarita, udělala jsem vám stručný fotonávod, abyste si podobné album také vyzkoušeli.

 

 

A tady už jsou materiály a pomůcky, které jsem na album použila. Určitě se vám bude hodit knihařská kost, rýhovací podložka, kvalitní nůžky a samozřejmě oboustranná lepicí páska a tekuté lepidlo, dále pravítko, obyčejná tužka a děrovací kleště (dle toho, jakou vazbu zvolíte).

 

 

V podstatě jsem se držela těch rozměrů, které na blogu / ve videu použila Bea jen s tím rozdílem, že ten největší pojicí díl jsem měla delší asi o 1,5 cm. Nejprve si připravíme dva kartony o rozměrech 18 x 21 cm, které budou tvořit pevné desky alba. Zároveň budeme potřebovat potahovací papíry (případně postačí klasický scrapbookový papír) a krajku či jiné ozdoby. 

 

 

Velkým pomocníkem mi byla sada knihařských pravítek, i když jsem nevyužila všechny díly, ale jen ty na změření a odstřihnutí okrajů. Pomocí knihařského pravítka jsem si tedy odměřila okraje potahových papírů a to tak, že jsem na přední stranu použila větší část toho proužkovaného, pak jsem nalepila zlatou krajku a nakonec zbytek ke hřbetu tím květovaným. Jinak s těmi potahovacími papíry se pracuje nádherně. Nevím, jak to vyrábí, ale neláme se to, netrhá se to a opravu to supluje plátýnko.

 

 

Pak jsem na desky přidala zlatou stuhu, protože jsem chtěla, aby se dalo album zavázat. Tím máme připravené vnější desky alba.

 

 

Nyní si připravíme vnitřní část, která vlastně "drží album pohromadě". Tvoří ji pruh papíru / lehčího kartonu o rozměrech 20,6 x 42 cm (ano, tady to bude chtít nějaký větší formát). Tento pruh narýhujeme a přeložíme přesně uprostřed (mě to tedy vycházelo na 21 cm). 

 

 

Pak jsem si přiložila tento střední díl k deskám a změřila jsem si, kde budu rýhovat ten prostřední ohyb, na kterém pak budou přidělané kroužky. Od středové rýhy jsem odměřila 3,5 cm na každou stranu a opět narýhovala.

 

 

Výsledný středový pruh by měl vypadat, jako na obrázku výše  (udělá se vám uprostřed takové "Včko"). Dále si vybereme jeden scrapbookový papír, kterým polepíme to "Včko" zvenku (ale pokud jej chcete nechat čisté bílé, tak můžete). Doporučuji to lepit nějakým lepidlem, které vám extra hned nezaschne, abyste si ten ohyb pak důkladně vyrýhovali i s tím nalepeným papírem a nekrabatilo se vám to v tom středním skladu (jako mně). Dále si vyměříme, kde chceme mít kroužky. V originálním videu Bea dávala ty plastové "happy planner" kroužky, já jsem zvolila zlaté knihařské kroužky, protože mi to přijde pevnější. 

 

 

Když máme nadírkováno, připravíme si acetátovou fólii o rozměrech 20,6 x 15 cm. Tato fólie nám zvenku přikryje naší vazbu. Na fólii přilepíme oboustrannou lepicí pásku a pak ji umístíme zvenku na středový díl (viz obrázky). Můžete jí lepit normálně na plocho - ona pak vytvoří přirozený oblouk.

 

 

Tím máme připravený střed a nyní můžeme nalepit připravené desky. Já jsem si dala oboustrannou lepicí pásku na ten středový díl a pak jsem opatrně každou stranu přilepila na připravené pevné desky.

 

 

Acetátová fólie nám teď krásně zakrývá hřbet a navíc zpevňuje celou vazbu alba. Stačí jen přidat knihařské kroužky a máme hotovo.

 

 

Nakonec jsem albíčko ještě na titulní stránce trochu ozdobila, ale raději nechávám ty desky co nejhladší, abych pak v poličce a při manipulaci s albem nějaké to zdobení nepoškodila.

 

 

Přeji vám tedy krásný advent a již brzy se můžete těšit na pokračování mého alba. Příště si ukážeme hotové první stránky a jak se mi daří album plnit. A co vy - pustíte se letos do adventního alba? Určitě se nám pochlubte v naší facebookové skupince Paper Garden Club nebo svou inspiraci označte na Instragramu #tvorimzpapiru nebo #papergarden_cz.

 

Použitý materiál:

 

Sada scrapbookových papírů - THE MAGIC OF CHRISTMAS 12x12

 

Speciální papíry Moda Scrap na alba

 

Sada knihařských pravítek

 

Knihařské kroužky

 

Stuhy a krajky

 

Tekuté lepidlo

 

Kleště na průchodky

Podobné články
EVA... Milované mamince

EVA... Milované mamince

Eva Šafránková 11/05/2023
V kalendáři už nám zpoza růžku vykukuje Den matek. Tradiční jarní svátek všech maminek, které každou druhou květnovou neděli v roce zahrnujeme láskou,...
Pokračovat ve čtení ...
MONČA... V hlavní roli domácí mazlíčci

MONČA... V hlavní roli domácí mazlíčci

Monika Pestrová 13/01/2022
Dnešní téma je jasné - domácí mazlíčci. Nedávno se totiž mezi novinkami od Mintay objevila Pet Book, která je plná domácích zvířátek. Kromě kočiček a ...
Pokračovat ve čtení ...
VIPETA... Svatební exploding box s kapsičkami na peníze a dortem

VIPETA... Svatební exploding box s kapsičkami na peníze a dortem

Petra Vicková 03/06/2020
Vypadá to, že jsme se přehoupli do pozitivnější části roku, ve které mnohé z nás čeká svatební veselí. A když se řekne svatba, nesmí chybět svatební d...
Pokračovat ve čtení ...
SOUTĚŽ... Speciální adventní challenge

SOUTĚŽ... Speciální adventní challenge

Paper Garden 04/12/2021
Čeká nás další adventní víkend, Mikuláš a po něm také posledních pár dní na odeslání vánočních přáníček tak, aby si je vaši drazí stihli přečíst ještě...
Pokračovat ve čtení ...
ERIKA... Poslední vánoční přání

ERIKA... Poslední vánoční přání

Erika Majgotová 12/12/2020
Máte skluz a chtěli byste ještě rychle zvládnout nějaká vánoční přáníčka? Připravila jsem si pro Vás dnes dva typy. V obou případech jsem si chtěla vy...
Pokračovat ve čtení ...
ZUZKA... Skvělý pomocník na potahování alb

ZUZKA... Skvělý pomocník na potahování alb

Zuzana Ševčíková 01/08/2023
Už jste vyzkoušely speciální papír na potahování alb a deníků? Ne? To je ale velká škoda... Je to totiž skvělý pomocník. Tak se pojďte podívat, jak se...
Pokračovat ve čtení ...