Abychom vám zajistili lepší uživatelské prostředí, používáme na našich stránkách soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním. Více informací o cookies | Pravidla ochrany osobních údajů

SCRAP ENCYKLOPEDIE… 3.díl - Základní pomůcky

Zveřejněno Petra Vicková 27/05/2019 ? Komentářů SCRAP-ENCYKLOPEDIE,
SCRAP ENCYKLOPEDIE… 3.díl - Základní pomůcky

Také jste jako malé (a možná i trochu větší) obdivovaly v papírnictví ty všemožné papírové i nepapírové vymoženosti? A dokázaly jste tam utratit celé kapesné? Že to dokážete i teď jen místo kapesného to jde z výplaty? Scrapbooking je takové papírnictví pro dospělé. Barevné papíry, razítka, kytičky… Kolikrát tak krásné, že bychom si je nejraději zarámovaly, jak je nám líto je použít. Dnes se podíváme na základní scrapbookové pomůcky pod drobnohledem a vypíchneme ty, které dříve nebo později budou zdobit i vaši pracovnu.


 

A protože už víte, co je to scrapbooking a určitě už máte vybráno, do čeho se pustíte, pojďme rovnou na věc. Bez čeho se rozhodně neobejdete?

 

Acid a lignin free = bez kyseliny a ligninu

 

Lignin je stavební složkou dřeva a zabezpečuje jeho pevnost. Po určité době se však lignin začne rozpadat a způsobuje hnědnutí papíru. Znehodnocení a rozpad papíru způsobuje i kyselina, která se uvolňuje přirozpadu ligninu nebo se do papíru přidává k docílení příjemnějšího povrchu napsaní a potisk. Co to pro nás znamená?

 

Pokud chcete, aby stránky vašeho alba či jiné projekty s fotografiemi zůstaly pěkné i za pár let, používejte papíry určené pro scrapbooking. Ty jsou v 99,9% acid a lignin free nebo je na nich místo toho napsáno, že jsou "vhodné k archivaci", "archviační kvality" nebo "stálobarevné".

 

To všechno chcete. Jiné papíry nechcete, ale určitě se jejich používání nevyhnete (lístky do kina, pozvánky, ručně psané poznámky…), proto jim radši dopřejte uctivou vzdálenost od vašich fotografií. Na druhou stranu, případné zažloutnutí může dodat papíru i na autentičnosti. Třeba přáníčkům trocha vintage stylu neuškodí. Při tvorbě přáníček tyto zásady tak striktně dodržovat nemusíte, neočekává se od nich, že vydrží po staletí.

Scrapbookový papír

 

Základem papírového tvoření je samozřejmě papír. Není to ale ledajaký papír - scrapbookové papíry jsou již zmíněné acid a lignin free. Formát papírů je obvykle čtvercový - ty velké mají velikost 30,5 x 30,5 cm neboli 12" x 12" (přepočteno na americké palce), ty malé 15,2 x 15,2 cm neboli 6" x 6". Můžete je kupovat jednotlivě, nebo v kolekcích, které upřednostňuje většina scrapžen, protože jsou vždy barevně či tématicky sladěné. A to nádherně lahodí oku nejen na přáníčkách.

Papíry mohou být jednostranné, oboustranné, embosované nebo třeba zdobené glitry. Používají se ale i jednobarevné papíry (tonkartony, fotokartony), které pomáhají doladit konečný výsledek celého projektu. Téměř samostatnou kapitolou jsou tzv. Color Core papíry, které mají odlišně zbarvené jádro. Nejčastěji sepoužívají při práci s mašinkou BigShot (o té si ještě povíme).

 

Řezačky

 

Bez řezačky ani ránu. Dobrá řezačka vám ulehčí práci a ušetří spoustu času. Vyplatí se proto do ní zainvestovat a dobře si ji vybrat. Budete ji používat opravdu hojně, a tak pozor na levnější řezačky, které se vám zanedlouho promění v "kousačky a žvýkačky" papíru a poletí z okna.

Existují tři základní typy řezaček - páková, kotoučová a s jezdcem. Těžko říct, která je nejlepší, protože každá má trochu jiné využití. A co scrapžena, to jiný názor. V podstatě nejpřesněji řezat a nejdéle vydržet by měla ta páková. Řezačka s jezdcem vám zase umožní vyřezávat jen části papíru. Nemusíte tak odřezávat celé pruhy jako s pákovou. Jezdec ale není tak přesný a rychleji se tupí. Můžete si ale dokoupit jezdce náhradní. Kotoučová řezačka bývá odolnější, než ta s jezdcem, ale po nějaké době se může kolečko vyviklat a vy pak řežete "šejdrem".

A jakou velikost pořídit? Existuje jich opět několik. Pokud chcete tvořit layouty, tak využijete ty větší s řeznou délkou 30,5 x 30,5cm (´12x12´). Pokud máte v plánujen přáníčka a používání převážně papírů 15,2 x 15,2 cm(6' x 6'), můžete volit i menší velikost, která je skvělá také na cesty.

 

Ještě je tu možnost nahradit řezačku řezákem (nebo třeba odlamovacím hobby nožem) a železným pravítkem. Tuto kombinaci využijete hlavně na řezání silnějšího kartonu, který řezačka neuřízne. Je tu ale větší riziko, že papír uříznete křivě, nebo že se nedejbože pořežete.

Lepidla

 

Protože lepidlo se nevyrábí ze dřeva, nemusí být lignin free. Ale aby vám časem nepoškodilo fotografie, mělo by být bez kyseliny - tedy acid free. Můžete vybírat z celé škály lepidel – tekutých, tuhých i suchých:

Nejvíce na svých projektech využijete oboustranné lepicí pásky či rollery. Dobře se s nimi pracuje, nikde si nic nezapatláte a na rozdíl od tekutých lepidel nekroutí papír. U lepidel v rolátku nebo i u oboustranky se slabší lepivostí si ale dávejte pozor při skladování vašeho projektu. Lepidlo totiž časem a při vyšších teplotách vysychá a projekt se vám může rozlepit.

Jak na 3D efekt na přáníčkách? Stačí podlepit některé části pěnovými páskami či čtverečky. A na přilepení dekorací (knoflíčky, kytičky…) jsou fajn gelové tečky. A pak je tu lepidlo Glossy Accent, které slouží jako lepidlo a lak v jednom. Po zaschnutí zprůhlední, takže nevadí, když místy malinko přeteče. Skvěle se s ním lepí třeba chipboardy. Pokud chcete udělat nějaký lesklý efekt či zalakovat třeba právě chipboard, aby byl odolnější, Glossy Accent je tou správnou volbou.

 

Embosovací avyřezávací strojky a spol.

 

Existuje několik značek, ale Big Shot je u nás zatím nejrozšířenějším embosovacím a vyřezávacím strojkem. Když chcete své tvoření povýšit na vyšší level, tak ty "promakanější" výtvory bez tohoto strojku jen tak nepůjdou. Pravidelná kolečka, krucánky, květinky, abecedy… to všechno umí. A jak se s ním pracuje?

Big Shot je vlastně lis, do kterého můžete vkládat vyřezávací šablony různých tvarů spolu s materiálem, ze kterého chcete vyřezávat (papír, karton, ale i látka, plst, guma, pěnové podklady…). Pak jen stačí zatočit kličkou a vyčarujete pravidelné tvary, krásné dekorace nebo jemné detaily, které byste nůžkami nikdy nevystřihli. Za pomoci embosovacích kapes pak získáte zajímavá vytlačená pozadí pro vaše projekty.

Pokud se pro Big Shot rozhodnete, rozhodně neprohloupíte. Záležitost to není úplně levná - nejprodávanější bílo-šedý model se dá pořídit kolem 3 000 Kč - a i nákup šablon a embosovacích kapes vám dokáže pěkně provětrat peněženku. Na druhou stranu to není zboží na jedno použití a vaše projekty s vyřezanými a embosovanými prvky doladíte k úplné dokonalosti.

Časem ještě určitě narazíte na řezací plotr. To už je složitější mašinka. Dá se na ní také vyřezávat a embosovat a nepotřebujete žádné kovové šablonky ani embosovací kapsy. Je totiž na elektrický pohon a šablonky si buď zakoupíte v elektronické podobě nebo si je můžete samy navrhnout v grafickém programu.

 

Výsledek řezáníje ale oproti Big Shotu trochu jiný. Big Shot vyřezává a embosuje pomocí tlaku shora. Řezací plotr zase tahem, což se projeví na výsledné kvalitě výřezu. Výřezy z Big Shotu budou díky tlaku shora o něco pěknější a na okrajích zakulacenější. Stejně jako u řezaček, těžko říct, která mašinka je lepší. Opravdu záleží na tom, jaké projekty máte v plánu tvořit, a v případě plotru také na tom, jak si rozumíte s technikou.

Raznice

 

Pokud zatím do vyřezávacích strojků investovat nechcete, můžete si na dozdobenípapíru pořídit pár raznic. Je jich nepřeberné množství. Od úplně malých, se kterými si razíte drobné kytičky až po ty velké na ražení visaček. Vybírat můžete z velkého množství tvarů a obrázků. Pořídit si můžete i raznice okrajové, se kterými hravě dozdobíte okraje přáníček. A rohové raznice na zakulacené rohy jsou už jen třešinkou na pomyslném dortu. Výhodou raznic je, že se vám jen tak neztupí a při správném používání jsou téměř nesmrtelné.

Razítka

 

Jakmile jim jednou propadnete, nebude cesty zpět. Je jich hned několik druhů. Voňavá razítka na dřevěném štočku, která dělají krásné otisky. Pak tu máme gumová razítka na pěnové hmotě, která tisknou podobně jako ta dřevěná. Další kategorií jsou cling razítka na pěnové hmotě. Ta dělají také krásné a čisté otisky, ale potřebujete k nim akrylový bloček, na který sepřichytí.

A nakonec tu máme silikonová, která opět otiskáváte s akrylovým bločkem. Jejich výhodou je, že jsou průhledná, a tak vidíte, kam tisknete a můžete s nimi i vrstvit. A samozřejmě bez inkoustu by to nešlo. Do začátku si pořiďte černý voděodolný, který využijete hlavně na přáníčka. Protože razítka jsou velkou kapitolou, budeme se jí věnovat v jednom z dalších dílů naší scrap encyklopedie.

Tak teorii bychom měly zmáknutou. A teď hurá na nákupy. Protože po takovém výživném školení se prostě nemůže stát, že nakoupíte něco, co jste doopravdy vůbec nechtěly... ;-)