Abychom vám zajistili lepší uživatelské prostředí, používáme na našich stránkách soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním. Více informací o cookies | Pravidla ochrany osobních údajů

HOST V PAPER GARDEN... Jája Stará: Jarní nejen mixed media tvoření

Zveřejněno Paper Garden 23/03/2020 ? Komentářů HOST PAPER GARDEN,
HOST V PAPER GARDEN... Jája Stará: Jarní nejen mixed media tvoření

Zdravím všechny tvořivé duše, Dianka mě poprosila, zda bych zaskočila za Míšu. A tak jsem tu: supl. Určitě si to pamatujete, že? Jako děti jsme sečasto těšili, že vyučující onemocní a my dostaneme pohodového supla. Takového,který přijde a oznámí, že dnes se učit nebudeme, a vyhlásí volnou hodinu. Někdy to ale nevyšlo. Dorazil druhý typ, který se rozhodl, že zahálet rozhodně nebudeme, začal s námi probírat látku a dokonce i něco přidal. No, a já dnes budu ten druhý typ. Žádné lelkování, papíry a nůžky připravit, jdeme na to!


 

Máte už jarní výzdobu? Že ne? To je dobře. Připravila jsem pro vás rovnou tři projekty, ať si můžete vybrat (nebo udělat všechny). V hlavní roli úžasná jarní kolekce od Piatek13. Všechny projekty jsou jednoduché, zvládnete je i s minimálním vybavením, ale parády nadělají hodně. Já při práci použila vyřezávací plotr, ale každý krok jsem promýšlela tak, aby se vše dalo udělat i bez něj. A dojde i na mixed media.

 

 

PROJEKT PRVNÍ – JARO

 

Tento je asi nejnáročnější na přípravu, ale mám i variantu pro lenivé nebo nestíhající, nebojte! Rozhodla jsem se vyrobit z 3D písmen nápis JARO. Nejprve je nutné vybrat si vhodný font, který chcete použít. Na prostorovou verzi doporučuji bezpatkové písmo (lenivé verzi patky slušet budou). V druhém kroku je třeba si ujasnit, jak velká písmena chcete mít (moje mají šest palců na výšku).

Vytiskneme si obrysy písmen ve vybrané velikosti (v programu Word je vhodným nástrojem WordArt) a vystřihneme. Písmeno obkreslíme na čtvrtku, poté obrátíme a obkreslíme ještě jednou (vznikne nám tak přední i zadní strana).Nechte si okolo každého trochu místa. Na podložce kosticí (nebo velkou pletacíj ehlicí) uděláme rýhy (prostě to celé obtáhneme, aby se nám to dobře ohýbalo). Vystřihneme ve vzdálenosti asi 1cm od čar (nemusíte přesně, bude to schované).

 

Poté je potřeba přesah nastříhat tak, aby se nám to dobře ohýbalo. Rovné linie se můžou nechat, ohyby je třeba nastříhat hustěji (jako vidíte na obrázku).Velikost těchto kousků si musíte vyzkoušet. Vnitřní část písmen nařízneme řezákem a také nastříháme a naohýbáme. Dále si připravíme proužky čtvrtky v šířce takové, jak chceme mít písmena tlustá (moje mají jeden a půl palce).

 

Délka proužků záleží na vás, já použila zbytky a napojovala i několikrát, ale mohou být z jednoho proužku, pokud máte dostatečně dlouhý. Nakonec si vybereme vzor na přední stranu písmen, z rubové strany obkreslíme otočená písmena (aby na pohledové straně nebyly vidět čáry) a vystřihneme nebo vyřízneme řezákem.

Když máme vše připraveno, začneme lepit. Proužky na oblé části písmen je dobré protáhnout mezi palcem a kosticí (nebo tužkou), aby to hezky kopírovalo tvar. Já si nejprve vlepila vnitřní části písmen na jednu stranu, poté na druhou, nakonec boky. Proužky postupně lepíme a ohýbáme. Než písmena úplně zalepíme, vhodíme dovnitř nějakou zátěž (drobné kamínky, fazole…).  Já například dala dřevěné pelety, které jsem měla po ruce.

Po zaschnutí nalepíme přední vzorovanou část písmen a ozdobíme. Moje písmena jsou z bločku 6x8 palců, včetně vystříhaných ozdob. Ladila jsem do růžových a fialkových tónů, ale v této kolekci je velký výběr, můžete mít písmena zelená, žlutá, puntíkovaná, květovaná... Klidně použijte papíry dle vašich zásob a barevných preferencí.

Já zdobila vystříhanými motivy, květy, sisalem, výřezy lístků a nití. Na každé písmenko jsem umístila i jarní zvířátka (zajíčky, káčátko a jehňátko). Použijte, co máte, co se vám líbí a co se vám hodí.

Slibovaná lenivá varianta: místo 3D písmen si můžete vyrobit písmena pouze plochá a umístit je na okno. Případně při slepení několika vrstev písmen by se dal zezadu přilepit stojánek a nápis tak může stát kdekoliv.

 

 

PROJEKT DRUHÝ – MOTÝL

 

Slibovala jsem, že dojde i na mixed media. A ta chvíle právě nastala. Jako základ jsem použila několik slepených výřezů motýla na akvarelové čtvrtce – vyrobíte si takový svůj vlastní chipboard. Kdo má možnost vyřízne na plotru, ostatní použijí stejný postup jako u předchozího projektu (vytisknout obrys, vystřihnout, obkreslit, vystřihnout). Na mixed media doporučuji slepit několik vrstev. Vše je pevnější a nekroutí se to. Kdo se však mixed medií bojí (i když po předchozím článku by neměl mít strach nikdo), může motýla vystřihnout třeba ze vzorovaného papíru a jen ozdobit.

Motýlovi dopřejeme základní nátěr gessem (použila jsem bílé, ale průhledným se také nic nepokazí) a necháme uschnout. Přes šablonu naneseme strukturovací pastu a opět necháme uschnout.

Poté nanášíme barvy (v mém případě růžovou, fialovou a žlutou) v několika vrstvách, dokud nejsme spokojeni. Já se rozhodla přidat ještě strukturovací pastu s kamínky a práškem od Pentartu, dodá to projektu další strukturu. Po zaschnutí jsem nanesla poslední vrstvu barev a nechala úplněuschnout. Zdobila jsem krajkou, provázkysisalem, vystříhanými motivy, květy, nití a výřezy lístků (podobně jako písmena). Nebylo to tak složité, že ne?

Motýla jsem přilepila na okno. Můžete si vyrobit i celé hejno v různých velikostech.

 

 

 

PROJEKT TŘETÍ – BUDKA

 

 

„Boudo, budko, kdo v tobě přebývá?“ V té naší zatím nikdo, ale děti tam jistě co nevidět nějaké hračky ubytují.

 

Na základ budky jsem si našla vzor na internetu a vyřízla na plotru ze slabšího kartonu. Vy můžete použít třeba hotový základ, který má Dianka v obchůdku. Můj návod byl na budku z překližky a neupravila jsem výřezy na vsunutí, tak tam mám leckde víc prostoru, ale v konečném výsledku to nevadí.

Budku jsem udělala opravdu jednoduchou, střechu jsem polepila papírem se vzorem prken z bločku 6x8 palců, boky ze světlého papíru s růžovým písmem ze stejného bločku. Na čelní stranu jsem použila tento papír z velké sady. Původně jsem budku chtěla ozdobit, ale ten papír je tak pěkný, že mi přišla škoda cokoliv zakrývat.

No a zde už je celá naše jarní výzdoba pohromadě.

 

 

Vaše Jája S.

 

 

P.S. Většina suplujících učitelek domácí úkoly nedává, ale já jsem přísná. Za domácí úkol tedy vyrobte jarní dekoraci a pochlubte se buď na FB v Paper Garden Clubu nebo na Instagramu s #papergarden_cz nebo #tvorimezpapiru.

Podobné články
ERIKA... VIDEO: Jarní album s jehlou v ruce

ERIKA... VIDEO: Jarní album s jehlou v ruce

Erika Majgotová 01/04/2020
Spousta z nás teď šila roušky. Spousta z nás je doma a má doma i své ratolesti. Zažíváme všichni něco nového, s čím je třeba se nějak poprat. Tvořit n...
Pokračovat ve čtení ...
MÍŠA... Mixed media s lehkou rukou

MÍŠA... Mixed media s lehkou rukou

Michaela Wanke 27/01/2021
Minule jsem vám ukázala pořádná mixed media ve videonávodu na Steampunkové plátno. Dnes půjdeme úplně opačným směrem. Romantická cedulka s jenom lehou...
Pokračovat ve čtení ...
PETRA... VIDEONÁVOD: Sladký dáreček pro paní učitelky

PETRA... VIDEONÁVOD: Sladký dáreček pro paní učitelky

Petra Víšková 16/06/2022
Tak a je to! Rok nám uplynul jako voda a náš prvňáček si umí spočítat peníze v pokladničce, napsat blahopřání babičce a přečíst všechny cedule pověšen...
Pokračovat ve čtení ...
MILUŠKA... VIDEONÁVOD: Svatební exploding box

MILUŠKA... VIDEONÁVOD: Svatební exploding box

Miluše Lindovská 13/02/2020
Často mívám objednávky na soupravu svatebního přání a darovací obálky. Napadlo mě nabídnout zákazníkům exploding box s kapsičkami, kam se dají vložit ...
Pokračovat ve čtení ...
LUCIA POSPÍŠILOVÁ... Svatební exploding box s labutěmi

LUCIA POSPÍŠILOVÁ... Svatební exploding box s labutěmi

Paper Garden 04/09/2019
V poslednej dobe je jednou z mojich najobľúbenejších značiek Piatek 13. Keď somv obchodíku Paper Garden objavila sadu Truly Yours, hneď som si ju obľú...
Pokračovat ve čtení ...
MILUŠKA... VIDEONÁVOD: Knížka plná brouků

MILUŠKA... VIDEONÁVOD: Knížka plná brouků

Miluše Lindovská 23/04/2019
Nebojte, mou knihovnu nenapadl nezničitelný hmyz ani jsem si nekoupila Atlas brouků. To jsem jen vyrobila záložku s brouky. Na její výrobu jsem použil...
Pokračovat ve čtení ...